UTD – Rörmokare & Elektriker & Badrumsrenovering i Stockholm

Latest Posts

Amortering och ränta när du tar lån

Lån kostar dig pengar. Räntan avgör hur mycket som du betalar för ditt lån hos företagslån.io. En lägre ränta ger en lägre totalkostnad för lånet.

När du ska ta ett lån är det inte bara viktigt att ta reda på hur mycket pengar du har möjlighet att låna utan även vad lånet kan komma att kosta dig. För att få en inblick i hur mycket ett lån kostar är det betydelsefullt att ha koll på hur ränta samt amortering fungerar.

Effektiv och nominell ränta på lån
Räntan är det du betalar för att låna och den sätts individuellt. När du ska låna pengar är det betydelsefullt att skilja på olika räntor. Nominell ränta är kostnaden för själva lånet. En långivare ska alltid redovisa den effektiva räntan för en kund.

Amortera på lån
Förutom att du ska betala ränta på lånet ska du betala av på lånet varje månad, vilket kallas för att amortera. När du tar ett lån är det bra att göra upp en plan för amortering. Vilken amorteringsplan som du väljer påverkar din månadskostnad. Amorteringstiden påverkar även den totala kostnaden för lånet. En längre återbetalningstid innebär att du betalar mer ränta för lånet, vilket innebär en högre totalkostnad. En kortare betalningstid ger en lägre totalkostnad men en högre månadskostnad.

Olika typer av amortering
När det kommer till amortering är de vanligaste formerna annuitetslån eller rak amortering. En rak amortering innebär att du amorterar en given summa varje månad plus räntan. Räntan minskar i takt med att lånet minskar, vilket gör att månadskostnaden sjunker med tiden. Annuitetslån betyder att du betalar samma kostnad varje månad ända tills lånet är helt betalt. Detta gör att månadskostnaden i början består av mer ränta medan den i slutet består mest av amortering. Det vanligaste är att ha en rak amortering.

Få den bästa räntan
Låg ränta innebär att lånet blir billigare. Därför är det betydelsefullt att försöka få en så bra ränta som möjligt. Det bästa sättet att se till att du får den bästa räntan är att ställa olika långivare mot varandra. Att jämföra lån är precis lika viktigt som när du jämför olika priser i matbutiken. En annan anledning till att jämföra olika långivare är för att olika aktörer riktar in sig på olika kunder. Om du har svårigheter att få ett lån med en låg ränta kan du alltid försöka att låna med en medlåntagare. Det kan göra stor skillnad eftersom du då delar betalningsansvaret med en annan person, vilket förbättrar återbetalningsförmågan.

Olika låneformer har olika räntor
Vilken låneform som du väljer avgör också hur hög räntan blir. Snabblån och smslån som betalas ut snabbt och som har en kort återbetalningstid har ofta en högre ränta. Lån med säkerhet som exempelvis bolån har en lägre ränta eftersom det finns en säkerhet för lånet. Något som försämrar möjligheterna till en låg ränta är betalningsanmärkningar. Även om vissa långivare accepterar flera betalningsanmärkningar blir räntan oftast högre. Det finns lån utan ränta, vilket betyder att det inte finns någon räntesats kopplad till lånet. Men det tillkommer oftast dyra avgifter, vilket gör att den effektiva räntan blir hög. Ha därför alltid koll på avgifterna.

 

Få mer kök för dina pengar 

Finns det egentligen några genvägar till att få det där drömköket och slippa betala alldeles för mycket? Jodå! Sök på “köksrenovering pris stockholm“. Sanningen är att det faktiskt finns många utmärkta knep att ta till när du vill köpa ny köksinredning och samtidigt spara på plånboken. Vi har rannsakat experternas såväl som hemmabyggarnas bästa tips och valt ut några som vi anser är storslagna.  

Att köpa en helt nytt kök från en tillverkare kan vara ganska kostsamt och i många fall är det helt onödigt. Du kan hitta riktigt fina och högkvalitativa kök för en betydligt billigare peng om du bara lägger manken till. Vi har gjort grovjobbet åt dig och listar här tre utmärkta tillvägagångssätt för den som vill renovera köket och få fin, ny och praktisk inredning som håller länge. Kom ihåg att dessa endast är tips och att det finns flera vägar att gå. Vill du inte välja ett utställningskök eller vill undvika utgångna modeller kanske du har vänner och bekanta som är mitt uppe i en köksrenovering i tullinge och vill sälja iväg sin inredning billigt. Nytt kök - renovera

Spara pengar på köksinredning – Bästa tipsen 

 

  1. Välj utställningskök

Vill du ha stora möjligheter att komma undan billigt rekommenderar vi att du tittar på utställningskök som ett första alternativ. Ett utställningskök är köksinredning som har använts för att visa upp produkter i en butik och i många fall kan du köpa till hela 50 % rabatterat pris. Utställningskök finns vanligtvis i köksbutiker, men också i större möbelvaruhus som t.ex. IKEA. Skicka iväg ett mail eller gå till butiken och fråga direkt efter utställningskök till försäljning. 

  1. Köp köksinredning begagnat

Allt fler människor väljer idag att köpa saker i andra hand och det gäller även när det kommer till större köksinredning. Det är inte ovanligt att människor säljer iväg sina gamla kök i samband med renoveringar och det är således dessa som du kan dra nytta av. Det finns mängder med riktigt fina kök som rivs ut och som hamnar på tippen om de inte kommer till användning hos någon annan. Här kan du i många fall även hittar vitvaror som kyl, frys och diskmaskin. 

3. Utgående modeller är betydligt billigare

Idag är det många som lägger stor vikt på att ha så trendiga och moderna kök som möjligt, men om du inte är en av dessa ligger du bra till på besparingsfronten. Klassiska kök kan vara minst lika fina och dessutom är många av dem betydligt mer tidlösa. Utgående modeller är dessutom mycket billigare och ett bra klipp för dig som vill spara pengar på inredningen. Det är inte alltid butikerna är tydliga med att ett visst typ av kök håller på att gå ut, så ta det säkra framför det osäkra och fråga dig fram. 

3 anledningar till att jobba med el 

El är oerhört viktigt i dagens samhälle och det är svårt att föreställa sig livet utan den. Det är också tack vare elektriker som det är möjligt att upprätthålla en fungerande el samt göra nödvändiga elinstallationer och underhåll av elanläggningar. Om själv gillar att jobba med el och funderar på en karriär inom elbranschen borde du överväga att bli elektriker. Att bli elektriker innebär att du väljer en karriär som handlar om att lösa människors djupa behov. En karriär som elektriker https://xn--elektrikerngteborg-o3b.se/ är ett utmärkt val både i nutiden och framtiden. 

 

Tre av de största skälen till att bli elektriker och jobba med el är: 

  1. Är intressant och spännande.
  1. Har en rolig och aktiv arbetsmiljö.
  1. Tjänar relativt mycket pengar.

 

  1. Är intressant och spännande

Att jobba som elektriker är både utmanande och intressant eftersom elproblem kan vara knepiga att lösa. Du behöver ha bra förståelse för installation, diagnostik och säkerhet. Vidare behöver du vara snabbtänkt för att hitta lösningar på problem och se till att arbetet överensstämmer med gällande regler. Det är ett varierat jobb där du en dag utför en installation, nästa dag gör en felsökning och den tredje dagen inspekterar och testar. Denna kombination av utmaning och variation håller ditt sinne skarpt och garanterar att du aldrig blir uttråkad. 

 

  1. Har en rolig och aktiv arbetsmiljö

Den mest lockande delen av att satsa på en karriär som elektriker är att varje dag är olik den andra. Till skillnad mot många kontorsjobb där du behöver sitta långa timmar bakom ett skrivbord, prata i telefon, skriva mejl och liknande så kommer du som elektriker alltid vara i rörelse. Du kommer inte vara bunden till samma plats mellan fyra väggar i ett kontor med samma kollegor. Snarare kommer du tvärtom ständigt vara på fötter och arbeta med dina händer i olika områden, något som är väldigt bra för hälsan och låter dig uppleva massor av nya platser. Dessutom kommer du inte behöva följa samma strikta arbetstider som på kontor. 

 

  1. Tjänar relativt mycket pengar

Att bli elektriker är en enorm trygghet och innebär att du alltid kommer att ha en bra lön. Efterfrågan på elektriker är stor så du kan förvänta dig kunna förhandla fram en bra lön. Jämfört med löner i liknande yrken som bilmekaniker, snickare och VVS-tekniker så tjänar elektriker relativt mycket pengar. Många elektriker och entreprenöriellt sinnade människor väljer att starta eget företag. Om du själv skulle vara intresserad av starta eget finns det goda chanser att lyckas i denna bransch, speciellt om du driver ett företag på en plats där behovet av elektriker är stort. På så sätt får du chansen att tjäna ännu mer pengar och kunna anlita eget folk. 

 

5 tips för sökmotoroptimering av blogginlägg 

Du behöver varken vara inbiten marknadsförare eller programmerare för att lyckas SEO-anpassa bloggen hyfsat. Genom att ta del av dessa enkla tips för sökmotoroptimering av blogginlägg kan du snabbt komma i gång – och efter ett tag driva in mer trafik till bloggen som helhet. 

 

1. Gör sökmotoroptimering utifrån sökord 

Du kan skriva om vad som helst och få sökträffar så länge det finns underlag för ämnet. Det enklaste sättet att ta reda på om ämnet är värt dina extra ansträngningar är att använda Google Ads gratisverktyg Sökordsplaneraren. Du borde alltid använda verktyget för att få reda på hur du kan ge blogginläggen uppsving i sökmotorerna. Via Sökordsplaneraren får du reda på hur många som söker på olika ämnen utifrån särskilda sökord och hur tuff konkurrensen om sökorden är. Skriv in ämnet, få reda på sökordet och fördela det sedan jämnt i texten. 

 

2. Skriv långa blogginlägg om ämnen du gillar 

Kanske är du expert på ett ämne som Apex SEO och/eller har erfarenhet av något du kan skriva sida upp och sida ner om? Utnyttja dina kunskaper, intressen och erfarenheter när du bloggar och passa på att skriva längre texter om det du är haj på. Om du vill få mer trafik långsiktigt bör du satsa på att skriva långt. Inläggen bör definitivt inte vara kortare än 300 ord, helst inte kortare än 600 ord. Det finns SEO-experter som menar att ett blogginlägg bör vara 1 500 till 3 000 ord långt för att du ska få bra trafik genom det. Sökorden ska också vara som röda trådar i texten. 

 

3. Skriv korta stycken och använd underrubriker 

Sökmotoroptimering av blogginlägg handlar även om att göra texterna så läsarvänliga som möjligt. Därför bör du satsa mycket på själva upplägget i form av både styckeindelning och rubrikanvändning. Korta stycken ska det vara, till och med 100 ord kan vara i längsta laget för ett stycke. För SEO-anpassning bör du ha en underrubrik efter max 300 ord. Tänk på att låta sökorden återkomma även i rubrikerna! 

 

4. Sökmotoroptimera bilderna för ännu fler sökträffar 

Många glömmer bort att sökmotoroptimera bilderna i blogginläggen och går därmed miste om ännu fler sökingångar till bloggen. Ju fler vägar in till bloggen, desto fler besökare får du. När du använder bloggportaler är det inte säkert att avancerade alternativ för bildinställningar finns. Du kan ändå döpa bilderna till sökorden – men utan å, ä och ö. Om du däremot bloggar på WordPress finns alternativ för sökmotoroptimering av bilder. Döp bilderna till sökorden innan du laddar upp dem – också här utan å, ä och ö – och skriv därefter in en beskrivning med sökordet i alt-avsnittet. De fem extra minuterna som bildoptimeringen tar kan göra all världens skillnad för bloggtrafiken. 

 

5. Länka mellan blogginläggen för att visa relevans 

Bra sökmotoroptimering innebär att du lyckas visa sökmotorerna hur relevant din blogg är. Länkning mellan blogginläggen är ett tydligt sätt att visa att du själv tycker att det du skriver är viktigt för bloggen. Länka därför till dina tidigare inlägg så fort ämnena matchar varandra. 

 

Behöver du en personlig tränare?

Vi är väl medvetna om vikten av träning och motion för att bibehålla en god hälsa men det är långt ifrån alla som väljer att träna, trots den vetskapen. Varje år vid tolvslaget den 31 december avges många nyårslöften om att börja på gymmet, och många gym ser mycket riktigt ett uppsving av nya besökare under årets första månader. Men efter ett tag blir det glesare i leden igen och de där nyårslöftena har en tendens att glömmas bort. Då kan det vara dags att ta hjälp av en personlig tränare.

Inga fler undanflykter
När det kommer till livsstilsförändringar, där bland annat träning ingår för många, kan det vara väldigt svårt att lyckas genomföra en beständig förändring på egen hand. Det kan som sagt börja bra, men det är ofta svårt att lyckas hålla motivationen uppe och fortsätta så att det verkligen blir en ny vardag. De inbitna vet att man inte ska vänta in motivationen utan gå och träna ändå, men är man nybörjare är det inte lika lätt att enbart leva på övertygelsen. I de här situationerna blir det guld värt att anlita en personlig tränare från https://ptgöteborg.se. Det innebär dels att du satsar pengar på din hälsa, dels att det inte blir lika lätt att ”smita ifrån” ditt nyårslöfte till dig själv. De pengar du investerar i en PT får du tillbaka i starkare kropp, gladare humör, mer energi och en sundare kost. Din personliga tränare lägger upp ett träningsprogram anpassat efter just dig, du får lära dig maskinerna på gymmet om du inte redan känner till dem och du får även kost- och näringsråd.

Ta hjälp och få resultat
Det kan vara svårt som nybörjare att både börja träna och veta hur du ska lägga upp din kost och ditt näringsintag för att få de bästa resultaten. Börjar du träna men fortsätter äta skräpmat och festa några gånger i veckan kommer du inte komma i närheten av de träningsresultat du vill uppnå på gymmet. Vi människor består av mängder av beståndsdelar som tillsammans utgör en fantastisk helhet och där allt påverkar vartannat, och därför måste vi även tänka holistiskt (helhet) när det kommer till träning och hälsa. Här kan en personlig tränare hjälpa dig enormt mycket då du med hjälp av hens all kunskap och erfarenhet får möjlighet att bygga upp den bästa versionen av dig själv. Det är en investering väl värd att göra eftersom det är du själv som kommer få njuta av alla resultat. Låt detta bli året du lägger fokus på dig själv, ditt välmående och din hälsa!

Vad tänker du på när du hör ordet takläggare?

Vad tänker du på när du hör ordet takläggare? Något i stil med en person som lägger tak? Många tänker att det bara är så enkelt, men att vara takläggare är mycket mer komplicerat än det låter. Det kräver även en mångsidig kunskap och en hel del erfarenhet. Som takläggare upplever du en många fina utsikter och alla möjliga olika väder då arbetet sker utomhus. Men mer specifikt då hur är det egentligen att jobba som takläggare? Vad gör du mer specifikt? Och vad krävs för att bli det?

Vad gör en takläggare?
Som takläggare kommer du som sagt att ha en hel del olika uppgifter. Först och främst kan taket bestå av flera olika material, sedan är det flera skikt som behöver läggas och sedan kommer det även självklart till ytterligare uppgifter från https://gbgtakochfasad.se som till exempel takbrunnar eller takfönster som det ska tas hänsyn till. Det är väldigt viktigt att taket blir lagt på rätt sätt för att förhindra fuktskador och även skydda mot kyla. Förutom det är det även viktigt att kundens behov blir uppfyllda estetiskt. En takläggare har också väldigt höga krav på sig, men är samtidigt ett flersidigt arbete.

Detta krävs för att bli en takläggare
För att bli takläggare behöver du ha en hel del kompetens och erfarenhet i ryggsäcken. Första steget brukar vara att läsa bygg eller liknande på gymnasiet, då det ej finns någon takläggarutbildning på gymnasienivå. Sedan efter det är det en hel del lärlingstimmar som gäller. Sedan finns det även yrkeshögskolor där du kan utbilda dig till takläggare. En lärlingsperiod efter att ha utbildat sig som takläggare kan vara runt 2 och ett halvt år efter avslutad utbildning.

Utöver vad som krävs för utbildning är det såklart en fördel om du inte är höjdrädd och inte vantrivs att vara utomhus i olika väder. Andra bra egenskaper att ha är noggrannhet och bra fysisk förmåga. Även en bra fördel att ha någon form av social förmåga och samarbetsförmåga då du som takläggare ofta jobbar i lag..

Att arbeta som takläggare
Som sagt kommer det att krävas en hel del av dig som blir eller är takläggare. Arbetet ska vara noggrant genomfört angående hållbart och rätt lagt tak. Det ska även för kunder se bra ut, så att alla är nöjda och glada. Variationen kommer att vara stor och din fysiska förmåga kommer att sättas på prov.

I övrigt finns det flera olika företag som ständigt söker nya takläggare. Det finns oftast ett jobb tillgängligt för dig som färdigutbildat dig. Arbetsmarknaden är alltså i behov av flera takläggare.

Tips inför golvslipning!

Funderar du på att slipa ditt eget golv? Då är det här en text för dig. Nedan hittar du mer information om hur du går till väga för att genomföra en lyckad golvslipning.

Planering är A och O
Oavsett vilken typ av renovering du tänker genomföra är det bästa sättet att få en bra start att planera ditt projekt noga. Det handlar dels om att du bestämmer dig för hur du vill att slutresultatet ska bli och dels handlar det om att göra en tidsplan och en budget. Genom att tidigt skapa en plan över hur du vill att slutresultatet ska bli kan du lättare arbeta med projektet utifrån din målbild. Det är dessutom väldigt viktigt att göra en budget och en tidsplan som du kan använda som vägledning för att nå dina mål.

När du har en tydlig målbild, en budget och en tidsplan är det betydligt lättare att komma igång med ditt projekt. Om din budget tillåter kanske du väljer att köpa in egen utrustning eller så har du insett under planeringen att du behöver hyra eller låna utrustningen. Oavsett vilket är det viktigt att du väljer rätt utrustning och köper verktyg med bra recensioner. På det sättet ökar sannolikheten för att du lyckas nå din målbild i slutändan.

Ha inte för höga krav
Det är bättre att skynda långsamt och genomföra din golvslipning ordentligt hos https://golvslipningstockholmslän.se/ istället för att genomföra projektet halvdant. Om du är noga från början sparar du förmodligen både tid och pengar i längden. Det beror dels på att du slipper göra om delar eller hela arbetet om du är noggrann och dels för att du hinner anpassa dig efter saker som kan tänkas dyka upp längs vägen. Exempelvis om du upptäcker att det finns ojämnheter i underlaget eller liknande, då hinner du lösa det problemet först, om du har en realistisk tidsplan.

På samma sätt kan det vara bra att dela upp slipningen om du har mer än ett golv som du vill slipa. Det ger dig större frihet att genomföra ditt arbete i en lagom takt. Om du verkligen vill slipa en större mängd golv samtidigt är det viktigt att du planerar för det från början så att du verkligen avsätter rätt mängd tid till ditt projekt. Ofta tar den här typen av projekt längre tid än du kanske trodde från början.

Avslutande tips
Låt dig inspireras av fina bilder på sociala medier och läs på om hur andra har gått tillväga. Det är ett bra sätt att hålla lågan uppe även när projektet känns lite motigt. Det gör också att du kan lära dig av andras misstag och slipper kliva i samma fällor.

Olika typer av sterilseringsutrustning

Inom vissa branscher är det väldigt viktigt att använda sig av rätt steriliseringsutrustning som desinfekterar de verktyg som man använder. Först och främst tänker man kanske på alla som jobbar inom sjukvården men det gäller även dem som utför olika skönhetsingrepp. Även tatuerare måste vara noga med att desinfektera sina verktyg så att deras kunder inte råkar ut för någon slags infektion. Ett sådant rykte sprider sig snabbt och det är väldigt svårt att tvätta bort ett sådant. Därför är hygien och rätt rutiner a och o inom dessa branscher och som en del i detta bör man investera i rätt steriliseringsutrustning. Här pratar vi mer om några av de vanligaste alternativen.

Autoklaver

Autoklaver är ett av de vanligaste steriliseringsverktygen, speciellt inom sjukvården. Det har blivit extra populärt på senare tid eftersom det är skonsammare mot klimatet i jämförelse med annan utrustning. De flesta företag har idag en miljöprofil där de regelbundet försöker hitta lösningar på hur de ska minska sin klimatpåverkan. Att använda sig av en autoklav kan alltså vara ett av dessa stegen. En autoklav drivs med väldigt het ånga som steriliserar det som läggs i maskinen. Det finns många olika typer av autoklaver och alla klarar inte av att sterilisera samtliga material. Därför bör du ta kontakt med en kunnig säljare om du inte är säker på vilken modell du söker.

Disk- och spoldesinfektorer

Et annat alternativ till autoklaver är en diskdesinfektor eller en spoldesinfektor. Det finns även sådana som är specialiserade till endoskop vilket är en form av undersökning du gör hos läkaren. Samtliga av dessa alternativ påminner till stor del om en vanlig diskmaskin men har alltså andra funktioner från ad-medical.se. Kanske behöver du flera av dessa maskiner, speciellt om du jobbar som inköpare på ett lite större sjukhus. Det finns både större modeller som du installerar på golvet och mindre modeller som du kan placera på en bänk. Dessutom måste du köpa till de kemikalier som hör till. Det är viktigt att man behandlar både maskin och kemikalier med respekt vid användning.

Ultraljudsbad

Det sista vi vill tipsa om är ett så kallat ultraljudsbad vilket är populärt både i sjukvården och band tandläkare. Något som är positivt med dessa är att det inte blir några skador på själva utrustningen. Dock är de inte lika vanliga som de två förgående alternativen. Vi bör dock säga att det inte alltid är så att utrustningen konkurrerar med varandra utan man kan som sagt behöva flera olika typer av desinfektionsutrustning. Ett ultraljudsbad går dock att använda till viss endoskopsutrustning och även andra kirurgiska instrument. Läs på om varje enskild modell för att få reda på exakt vad den kan användas till.

Köpa ny båtkärra

Om man är på jakt efter en ny båtkärra så kan det vara bra att ha vissa saker i åtanke och speciellt om det är första gången man köper en. Så vad ska man tänka på när det är dags för en ny båtkärra? Jo, det finns flera saker man ska tänka på och det är vilken sorts båtkärra man ska köpa och vart köpet ska ske. Vill man köpa hos en privatperson eller hellre satsa på ett köp hos en auktoriserad firma är tankar som kommer att dyka upp. Det är oftast säkrare att sköta köpet hos en auktoriserad firma eftersom man lätt kan bli lurad av en oseriös privatperson.

Båten avgör vilken kärra det blir
När man ska skaffa sig en båtkärra så är det helt och hållet båten som avgör vilken sorts kärra det ska bli. En båt har olika egenskaper hos en båttrailer som avgör vilken som passar och det är framförallt vikt och storlek som har störst betydelse. Så när man köper en båtkärra får man se till vilken vikt den ska klara av och vilken storlek den ska ha. Ju bättre och stabilare chassi en båtkärra har ju mer i vikt klarar den att bära upp. Chassit är alltså väldigt betydelsefullt för att det ska vara en bra båtkärra som är säker att användas i trafiken. Och säkerheten är bland det viktigaste vid valet av båtkärra för man vill ju inte råka ut för någon tråkig olycka.

Obromsad eller bromsad kärra
Det pratas mycket om obromsad och bromsad kärra när man pratar om båttransport och det har verkligen stor betydelse. Så frågan är vilken man ska välja? Har man en liten båt som inte väger så mycket så räcker det med en obromsad kärra. Men har man en båt som väger massor då måste man ha en bromsad kärra. Det är verkligen viktigt att man kör i trafiken med rätt sorts kärra annars kan det bli en säkerhetsfara på vägen.

Olika varianter
Det finns olika varianter att välja på och det är trailer som är bromsad eller obromsad och vagn. En båtvagn får man kör med på vägen men enbart i 30 km/h så det är inget alternativ för den som ska transportera båten en längre sträcka. Har man en bit att köra med båten innan man är framme vid sin vinterförvaring så ska man helt klart köpa en trailer. Med en trailer får man köra i 80 km/h så den fungerar som en vanlig släpkärra bara det att den är större. Oavsett vilken båtkärra man väljer så ska man alltid välja den som är säkrast i trafiken.

Undvik dessa livsmedel för vitare tänder

Det finns många produkter och livsmedel idag som har potentialen att skada våra tänder. Tandhygien är otroligt viktigt när det kommer till vår allmänna hälsa och är något som vi borde se efter noggrant. Det kan vara skrämmande att inse hur många livsmedel som faktiskt kan orsaka skada på våra älskade gaddar, men det går lätt att förebygga med enkla och lättillgängliga metoder. Här följer några livsmedel som kan skada dina tänder och vad du bör göra efter att du konsumerat det.

Drycker

Tyvärr för världens alla kaffedrickare där ute så har den magiska drycken en väldigt skadlig effekt på dina tänder. Anledningen till detta är att kaffe, tillsammans med te, förändrar pH-balansen i munnen och därmed skadar tändernas emalj. Läsk är också en dryck som är otroligt skadlig för dina gaddar. Dess höga sockerinnehåll och kolsyra skadar emaljen och därmed orsakar hål i tänderna. Om du konsumerar stora mängder av kaffe eller läsk dagligen så kan det vara smart att först och främst minska intaget, men också att dricka mycket vatten innan du använder bäst tandblekning. Vatten hjälper till att skölja bort syrorna som lägger sin på tändernas yta. Detta är dock inte tillräckligt för att skydda tänderna mot dessa drycker. Tandläkare rekommenderar också att äta mycket råa grönsaker som kräver oss att tugga relativt mycket, som till exempel blomkål eller broccoli.

Rödvin

En annan dryck som större delar av den svenska befolkningen avnjuter många gånger i veckan är rödvin. Rödvinets djupa, mörka färg sätter sig på tändernas yta direkt efter konsumtion. Om tänderna inte sköljs eller borstas direkt efter att vinet har satt sig på tänderna så kommer det att orsaka missfärgning eller fläckar. Detta kan undvikas till viss del genom att para ditt vin med någon sorts mejeriprodukt utan tillsatser, som till exempel en ost eller yoghurt. Mjölksyran i mejeriprodukter hjälper till att bryta ner de bakterier som fastnat på tändernas emalj. Fråga din tandläkare om ytterligare metoder för att undvika vinfläckar på dina tänder.

Dressingar

Mörka dressingar som till exempel balsamvinäger, sojasås och även vissa oljor kan ge tänderna en mörk nyans. Precis som med rödvinet så är det viktigt att få bort den vätska som sätter sig på tänderna så fort som möjligt efter konsumtion. Det är absolut inte ett livsmedel som man bör undvika, men vid hög konsumtion och utan rätt åtgärder så kan dessa dressingar och oljor ge dina tänder en oönskad nyans på tänderna. För att få bort vätskan så kan du först och främst skölja med vatten. Därefter, om det finns tillgängligt så kan du antingen borsta dina tänder eller äta blomkål, broccoli eller nötter för att slipa bort det yttre lagret som lagt sig på tandemaljen.

Tomatsåser

Även om man inte tror det så är tomaten en frukt med hög syrenivå. Dess syra reglerar munnens pH-balans och kan komma att fräta på tändernas emalj, vilket orsakar både missfärgning och potentiella hål.